Η μόδα στις δεκαετίες των '60s, '70s και '80s μέσα από τις ταινίες τού Disney

FASHION BY DISNEY DECADES

Παρακολουθώντας τις αγαπημένες μας κλασικές ταινίες του Disney, αποκτάμε μία καλή εικόνα για τις τάσεις που επικρατούσαν στη μόδα τις αντίστοιχες δεκαετίες στις οποίες κυκλοφόρησαν οι εν λόγω ταινίες - και παρατηρούμε πως δε διαφοροποιούνται και τόσο από τις σύχρονες τάσεις: οι τάσεις στη μόδα, όπως είναι γνωστό, κάνουν κύκλους και επανέρχονται.

Τα ’60s

Ταινίες Κινουμένων Σχεδίων: Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, Το σπαθί του βασιλιά Αρθούρου, Το Βιβλίο της Ζούγκλας

Μία δεκαετία που είχε τα πάντα, από την εξέγερση τής διαστημικής εποχής ως το κίνημα των hippies, τα ’60s διακρίνονται για μία δικαιολογημένα μεγάλη ποικιλία διαφορετικών στυλ στη μόδα. Οι γυναίκες υιοθετούσαν τελείως διαφορετικές τάσεις μεμιάς - λανσάροντας άλλοτε παντελόνια και άλλοτε μίνι φούστες, άλλοτε κοντά κουρέματα και άλλοτε μακριά ίσια μαλλιά - εκφράζοντας την άρνησή τους να συμβιβαστούν σε ένα μόνο στυλ.

Στα 101 σκυλιά της Δαλματίας βλέπουμε ασπρόμαυρα φορέματα με μαύρες γόβες, ενώ δεν ξεχνάμε και τα γυαλιά τής Anita. Τα αξεσουάρ τής εποχής θυμίζουν το Βιβλίο της Ζούγκλας, με σκουλαρίκια σε σχήμα φιδιού και έντονα χρωματιστά φουλάρια, τα οποία φορούσαν συχνά οι γυναίκες ως μπαντάνες.

Disney Decades 60s

Τα ’70s

Ταινίες Κινουμένων Σχεδίων: Οι αριστόγατες, Ρομπέν των Δασών, The Many Adventures of Winnie the Pooh, Μπερνάρ και Μπιάνκα: Κομμάντος της Σωτηρίας

Με τη μόδα των χίπηδων στην κορύφωσή της, τα ’70s σημαδεύτηκαν από μία άνθιση στα λουλουδάτα φορέματα, τις μάξι φούστες και ένα γενικότερο bohemian σικ στυλ. Τα ρούχα γίνονταν όλο και πιο casual, καθώς τα T-shirts γίνονταν όλο και πιο δημοφιλή και οι γυναίκες άφηναν συχνά τα μαλλιά τους μακριά και λυτά.

Το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών κινουμένων σχεδίων τής Disney τής εποχής αφορούσε ζώα, οπότε δεν έχουμε κάποιο πραγματικό αντιπροσωπευτικό δείγμα. Ωστόσο, το ’70 ήταν δημοφιλή τα χαλαρά φορέματα που θα μπορούσε να φοράει η Marian, ενώ το έντονο κίτρινο χρώμα που μας θυμίζει το Winnie ήταν της μόδας τότε.

Disney Decades 70s

Τα ’80s

Ταινίες Κινουμένων Σχεδίων: Η αλεπού και το κυνηγόσκυλο, Ο μεγάλος ποντικο-ντετέκτιβ, Ο Όλιβερ και η παρέα του, Η Μικρή Γοργόνα

Αν αναζητάτε εκκεντρικό στυλ, δύσκολα θα βρείτε κάποια πιο τολμηρή δεκαετία από τα ’80s. Τα γεωμετρικά μοτίβα, τα μαλλιά αφάνα και οι neon αποχρώσεις κυριάρχησαν στον κόσμο τής μόδας, με μία άκρως φουτουριστική διαφοροποίηση από τα στυλ των περασμένων δεκαετιών.

Η μόδα στα '80s λάτρεψε τα μεταλλικά τακούνια και την πληθώρα από αξεσουάρ. Τα off the shoulder tops μας θυμίζουν το ρομαντικό ναυτικό φόρεμα τής Ariel, ενώ τα chokers θυμίζουν το χαριτωμένο κολλάρο του Oliver.

Disney Decades 80s
Θα χαρούμε να ακούσουμε και τα δικά σας σχόλια!

comments powered by Disqus